Kulturkanon i undervisningen
 

Hvad er en klassiker

(Henvender sig til fagene billedkunst, dansk, dramatik, engelsk, historie, musik, mediefag)

 

Aladdin betegnes som en klassiker i dansk litteratur – fra 2006 en kanoniseret klassiker i dansk scenekunst (se http://kulturkanon.kum.dk/). Værket vil derfor indgå i undervisningen og i den almene dannelse af børn og unge i Danmark med en vis vægt: Er det nu, fordi værket taler til et nutidigt publikum om aktuelle og gyldige emner – eller er det først og fremmest, fordi stykket var nyskabende for sin tid – eller er det fordi det har været gjort til genstand for fortolkning af de bedste instruktører til hver en tid? Kan stykket bevæge sit publikum i den dobbelte betydning: få os til at le eller græde – eller få os til at tænke os om, flytte os mentalt?

  • Diskuter på baggrund af ovenstående hvad en klassiker egentlig er. Hvem og hvad bestemmer, om et skuespil eller en teaterforestilling anerkendes som en klassiker? Opfatter I Aladdin som en klassiker? Som en scenekunstklassiker? Begrund jeres synspunkter.

 

Hvilke konnotationer forbinder I med ordet klassiker - er det et begreb som inspirerer eller udløser det snarere fornemmelsen af noget gammelt, støvet og kedeligt? Hører Aladdin til den ene eller den anden kategori?

 

Peter Elung-Jensen og Johanne Winding Nordestgaard