Kulturkanon i undervisningen
 

Hvad er gade- og aktionsteater?

 

(Henvender sig til fagene billedkunst, dansk, dramatik, historie, mediefag, musik.)

 

På adressen www.leksikon.org kan man under opslaget gade- og aktionsteater finde en fyldig beskrivelse af genren. Det understreges, at genren ikke er ny, at den ikke er et enestående dansk fænomen, men at den fik sin helt specielle stil med Solvognen, at den kommer fra USA, at den rummer et element af politisk stillingtagen, og at den er beslægtet med happeninggenren, således som man oplevede den hos kunstnerne Bjørn Nørgaard og Lene Adler, da de slagtede og parterede en hest, puttede den på syltetøjsglas og udstillede den i protest mod Vietnamkrigen.

 

  • Diskuter på baggrund af ovenstående forskelle og ligheder mellem moderne parader som fx Copenhagen Pride Parade eller Odin Teatrets parader og Solvognens.
  • Diskuter om Claussens og Petersens Gadecirkus skal kaldes aktionsteater eller happenings. Se evt. klip fra Cirkus Himmelblå og sammenlign med klippene fra ”Dejlig er den Himmel blå”. Diskuter musikkens betydning.
  • Diskuter relevansen af at Solvognen genopstod som teatergruppe 4. juli 2006, hvor de lavede en lovligt anmeldt demonstration mod USA´s internering af fanger på Guantanamobasen. Alle var iklædt orangefarvede fangedragter.
  • Anne Marie Helger var én af de aktive fra Solvognens tid i 70´erne. Hun har sin helt egen måde at lave teater på, og hun deltog 4. juli 2006. Diskuter om hun nogensinde har forladt genren aktionsteater?
  • Diskuter om Bjørn Nørgaards og Lene Adlers hesteslagtning var scenekunst – eller slet og ret billedkunst? Diskuter Bjørn Nørgaards (politiske og æstetiske) udvikling fra happening- til hofkunstner. Se evt. filmen ”Dronningens gobeliner”.
  • Diskuter hvilken betydning medierne havde for Solvognens gennemslagskraft. 
  • Diskuter i hvor høj grad Solvognen er del af et æstetisk (sanseligt) eller et politisk (idébaseret) paradigme.
  • Undersøg de politiske, økonomiske og sociale forhold i DK i 1974 og diskuter hvorfor ordet klassekamp ikke længere bruges så ofte.

 

 

Se også materialet på kulturkanonens hjemmeside.

 

Peter Elung-Jensen