Kulturkanon i undervisningen
 

Astrid Henning-Jensen

Astrid Henning-Jensen (1914-2002) startede som skuespiller men efter mødet i 1935 med Bjarne Henning-Jensen drev hun over i arbejdet bag kameraet. Hun er således krediteret som instruktørassistent for Bjarne Henning-Jensen. Han havde også en teaterbaggrund, så deres uddannelse inden for film måtte de selv klare: ”Men vi ved godt hvor lidt vi kan. Fordi den (filmkunsten, red) er så ny, findes der ingen fast afstukken bane, man kan gå ad, for at blive en god instruktør. Vi må nøjes med at hænge i og lære af teknikken i de film, andre har lavet. Vi sidder i biografen tidlig og silde – der er film vi har set op til ti gange, bare for at lure kunsten at klippe” fortæller hun til Nationaltidende i 1943.

 

Bjarne Henning-Jensen er som sagt enekrediteret som instruktør på Ditte Menneskebarn (som de i fællesskab havde skrevet manuskript til). Men det kan have med Nordisk Films daværende direktør, Holger Brøndum, at gøre. Ifølge Astrid Henning-Jensens erindringer (Da verden var vores, 1999) ville han ”ikke have piger, fordi der ikke var andet end bøvl med dem; enten blev de forelskede, eller også blev nogle af folkene forelskede i dem.” Selv er hun lidt vaklende om emnet: I Aktuelt 1978 siger hun: ”Nu var Ditte først og fremmest Bjarnes film, jeg var kun instruktørassistent.” Men senere i erindringerne lyder det: ”Efter krigen lavede vi Ditte Menneskebarn med Bjarne og mig som instruktørpartnere.”

 

Parret, der også var gift, fulgte succesen op med flere film: bl.a. De pokkers unger, 1947 og Kristinus Bergman, 1948, Vesterhavsdrenge, 1950 og Paw, 1959. Derudover lavede Astrid Henning-Jensen flere film i Sverige og Norge. I Danmark fik hun senere succes med Vinterbørn, 1978, Barndommens gade, 1986 og Bella, min Bella, 1996. Da hun instruerede sidstnævnte film var hun altså over 80 år gammel.

Som kuriosa kan nævnes at hun har en lille rolle i Lars von Triers debutfilm: Forbrydelsens element, 1984 og hun er med i Hodja fra Pjort, 1985.

 

Hun var pioner inden for dansk børnefilm med titler som: De pokkers unger, Palle alene i verden, Paw og Min bedstefar er en stok.

 

Baseret på Morten Piil: Danske filminstruktører, Gyldendal 2005

 

Se også materialet på kulturkanonens hjemmeside.