Kulturkanon i undervisningen
 

Pantonstolen

Pantonstolen af Verner Panton 

 

Verner Panton (1926-1998): 

  • Arkitekt, grafiker og designer
  • Uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Arkitektskolen 1947-1951
  • Verner Panton blev i 1960´erne en af de mest toneangivende europæiske designere.
  • Har modtaget en lang række danske og udenlandske priser, deriblandt:
  • PH - Prisen, Danmark 1967
  • International Design Award, USA 1963, 1968, 1981
  • Medal of Austrian Building Centre, Østrig 1968
  • Price of Honour, Østrig

 

 

Pantonstolen - Fuldbyrdelsen af ideen om at støbe en stol i et stykke!

Pantonstolen er en stabelstol af glasfiberforstærket polyester, der så dagens lys første gang i 1960. Den blev først sat i produktion af fabrikken Vitra fra 1967 og produceres fortsat. Dog er der løbende foretaget ændringer i produktionen af Panton selv, der stræbte efter mere billige og miljøvenlige plasttyper. Disse bestræbelser har endelig i slutningen af 1990´erne ført til den stol, vi kender i dag, som en solid og komfortabel plaststol. Formen er uændret, men plastmaterialet er ændret.

 

Stolens form er inspireret af Arne Jacobsens organiske stoleformer udført i formspændt krydsfiner. Panton var den første i verden, for hvem det lykkedes at lave en stol i et stykke uden nogen samlinger. Det var ideen om at udføre dette kunststykke, som optog ham. Han sagde selv, at det i højere grad var arbejdet med ideen, som optog ham snarere end det formgivningsmæssige: ”En form kan varieres i det uendelige, men ikke en idé.” Det var ikke nogen let opgave at lave en støbt stol i praksis. Det første eksemplar var bygget op med ståltråd for at støtte formen. De første producerede eksemplarer var udført i glasfiber, og siden er materialet blevet forbedret flere gange.

 

Det var ikke kun ideen, der var nyskabende, det var formen også, for det lykkedes også for Panton at skabe en unik form. Stolen her er harmonisk udført med bløde rundinger, den er god at sidde i og samtidig pladsbesparende - et elegant møbel.

 

I dag fås stolen i to forskellige udgaver: Panton chair, støbt i polypropylen, som fås i farverne: hvid, sort, rød, blå og gul og Panton chair classic, støbt med skum i skallen, der fås i de traditionelle blanke farver: hvid, sort og rød. Sidstnævnte stol er en hård blank plaststol, som har en god siddekomfort, fordi den kan give mere efter i sædet end førstnævnte.

 

Stolen kan i dag ses på Kunstindustrimuseet i København og købes i udvalgte forretninger.

Se billedmaterialet på kulturkanonens hjemmeside.

 

Jan Liin Jessen