Kulturkanon i undervisningen
 

Filmens handling

”Ja, den Kærlighed, den Kærlighed – den gør mange Ulykker”

Soldaten og Jenny er en stærk film om to unge, anonyme storbyeksistenser, der bliver forelskede i hinanden, men som omverden er hård ved. Soldaten Robert Olsen (spillet af Poul Reichhardt) møder tilfældigt ekspeditricen Jenny Christensen (spillet af Bodil Kjer) på et værtshus i København. Egentlig har Jenny stævnemøde med en charlatan af en chauffør, men da han prøver at drikke hende fuld for at komme i seng med hende, griber soldaten ind og slår chaufføren i gulvet. Soldaten og Jenny bliver kærester, skønt hendes forældre er skuffet over at Jenny ikke gør et bedre parti. Fortiden indhenter Jenny, da hun ganske uventet får brev om at møde op på politistationen. Hun har et par år forinden haft en affære med en pelshandlers søn, hun blev gravid og fik foretaget en abort. Nu er den kvinde der foretog aborten blevet fængslet og sagen oprulles. Sideløbende med at vi følger denne hovedhandling får vi også et indblik i den verden som statsadvokat Knauer, der på højeste ministerielle niveau behandler abortsagen, lever. Hans kone Birgit er ham utro, og hendes elsker er den sagfører Richter, der skal føre sagen mod de kvinder, deriblandt Jenny, der har fået foretaget abort. Det viser sig at Birgit er blevet (uønsket) gravid med elskeren, som nu må finde en læge blandt sine venner, der kan fjerne fosteret.

 

Den ulykkelige Jenny smides ud hjemmefra, fyres fra sit arbejde og ser til sidst ingen anden udvej end at tage livet af sig. I filmens sidste sekvens, hvor hun forbereder selvmordet i deres lille lejlighed, kommer soldaten uventet hjem – og hun overtaler ham til at de skal gå i døden sammen. De reddes i sidste øjeblik af en sagfører, der opsøger dem og fortæller at sagen er forældet.

Klik her for at se en oversigt over filmens sekvenser

Klik her for at se credits til Soldaten og Jenny

 

Soldaten og Jenny er baseret på C.E. Soyas skuespil ”Brudstykker af et Mønster” fra 1940 og instrueret af et af datidens store unge talenter Johan Jacobsen.

 

Se også materialet på kulturkanonens hjemmeside.