Kulturkanon i undervisningen
 

Myten

(Oldtidskundskab, billedkunst, almen studieforberedelse, græsk og latin)

Jason var søn af kong Aison i Iolkos i Nordgrækenland. Da hans farbroder Pelias tog magten, blev Jason sendt i sikkerhed i bjergene, hvor han blev opdraget af den vise kentaur Cheiron.  Da Jason blev voksen, vendte han tilbage og krævede sin retmæssige trone. Pelias forsøger at slippe af med ham og pålægger ham at hente det gyldne skind i Kolchis. Med et udsøgt mandskab sejler Jason af sted på skibet Argo, og han udfører flere heltebedrifter, før han når frem til Kolchis. Her lykkes det ham med hjælp fra kongedatteren Medea at få fat i det gyldne skind, og han vender hjem i triumf og med Medea som sin brud. 

 

Men da Medeas trolddomskunster bliver årsag til den gamle kong Pelias’ død, må de flygte til Korinth. Efter nogen tid der vil Jason skilles fra Medea for at ægte kongens datter. Men Medea hævner sig ved at dræbe både kongedatteren, kongen og sine egne 2 sønner med Jason.

 

En dag, da Jason lægger sig til at sove under stævnen på Argo, falder et stykke af skibet ned over ham og dræber ham – vist nok.

 

Margit Kiil Jørgensen, Silkeborg Amtsgymnasium

Torben Melander, Thorvaldsens Museum