Kulturkanon i undervisningen
 

Thorvald Bindesbøll

Thorvald Bindesbøll blev uddannet som arkitekt, og det bedst kendte byggeri kom til verden sent i karrieren, nemlig de røde pakhuse på havnen i Skagen, bygget i årene 1905-07. I årene umiddelbart efter afslutningen af uddannelsen på Kunstakademiets Arkitektskole i 1876 fik han nogle få byggeopgaver. Han arbejdede gennem hele karrieren dog først og fremmest som formgiver af kunsthåndværk, og det var resultaterne af denne del af arbejdet, der lagde grunden til hans anerkendelse i Danmark og udlandet.

 

Thorvald Bindesbøll nåede at arbejde med keramik, grafisk design, møbler, sølvtøj, bogbind, broderimønstre, lamper, malerirammer, gravmæler og springvand – og regnes på grund af denne spændvidde (men selvfølgelig især på grund af arbejdets kvalitet) for et af de frodigste talenter i dansk designhistorie.

 

De første forsøg med lertøj og glasurer foretog Thorvald Bindesbøll i løbet af 1880’er på flere forskellige keramiske virksomheder. De bedste værker blev til efter indledningen af samarbejdet med Københavns Lervarefabrik i Valby, hvor Thorvald Bindesbøll jævnligt arbejdede i årene efter 1891. I 1904 ophørte han stort set med at lave keramik – ”Klar selv krukkerne, jeg kommer ikke mere til Valby”, skrev han til vennen og eleven Svend Hammershøi. En årsag var sikkert, at han var kommet i kontakt med guldsmeden Holger Kyster fra Kolding. Det blev til et frugtbart samarbejde de sidste år i Thorvald Bindesbølls liv - ikke med guld, men med sølv som materiale til bestik, bægre, skåle, smykker m.m.

 

Se materialet på kulturkanonens hjemmeside.

 

Jesper Bek