Kulturkanon i undervisningen
 

At bo: fra 60´erne til nu

Forskellige slags boliger

I 1960’erne kom der meget mere industri omkring de store byer og der kom mange flere maskiner i landbruget. Ligesom det skete 100 år tidligere flyttede mange mennesker fra landet til byerne og der blev igen bygget mange boliger. Nu blev der bygget gode boliger med lys og luft imellem og med bad og toilet. Nogle byggeprojekter var meget store, som Høje Gladsaxe og mange havde svært ved at finde sig til rette i de store bygninger med de mange ens lejligheder. Samtidig arbejdede flere og flere kvinder i industri og på kontor, så de store boligområder stod tomme hele dagen. Børnene var i skole eller på fritidshjem, eller de måtte klare sig selv til forældrene kom hjem.

 

I 1980’erne begyndte man at bygge tæt/lavt, inspireret af Brumleby og af landsbyer, hvor husene ligger tæt sammen og hvor der lægges op til fællesskab. Nogle steder spiste man også sammen med de andre familier.

 

Nogle mennesker mener, at en ”rigtig storby” ikke ligner Brumleby, men New York: høje huse - i stedet for lave huse - se fx http://www.statens-ejendomssalg.dk/ og klik derefter på ”Engelsk version”, hvor du kan se  Erick van Egeraats for ideer for Krøyers plads i København.  Hvad mener du?

 

Fællesskab og privathed.

Hver familie – sin bolig, hvert familiemedlem – sit værelse

 

I 1990’erne blev PC’en udbredt og prisen på musikanlæg og fjernsyn faldt så meget at en familie kunne have flere TV og PC’er. Hvor TV’et i 60’erne var noget familien kunne samles om, er det i dag noget der skiller familien, for der er så mange programmer, at man ikke kan blive enige om hvilket program der skal ses. Derfor er det blevet almindeligt at hvert familiemedlem ønsker sit eget rum med sin egen PC og sit eget TV.

 

Er den bolig du bor i velegnet til det moderne menneske, eller er ruminddelingen gammeldags?

 

www.arkssite.dk vælg tema > boligen

http://www.eea-architects.com/ > proceed to eea website > projects > housing > kopenhagen

http://www.statens-ejendomssalg.dk/Projekt_KroeyersPlads.pdf

 

 

Frants Mathiesen