Kulturkanon i undervisningen
 

M.G. Bindesbøll

http://tilbygningen.dk/arkivet/artikel/194

 

M.G. Bindesbøll, som også har tegnet Thorvaldsens Museum, fik opgaven at tegne sunde og billige arbejderboliger. Det var ikke almindeligt dengang at arbejderboliger blev tegnet af en førende arkitekt. Men lægerne i lægeforeningen og arkitekten Bindesbøll følte sig ansvarlige for andre i samfundet.

 

Kender du nogen i samfundet i dag som gør noget for andre, fordi de synes det er vigtigt - og ikke for at tjene penge?

 

Demokratiet blev indført med junigrundloven i 1849, 4 år før Bindesbøll tegnede ”Brumleby”, og mange var engagerede i hvordan det nye samfund skulle være indrettet. Karl Marx skrev sit manifest, hvor han opfordrede arbejderne til at organisere sig i 1848 og det danske socialdemokrati blev stiftet i 1871 med den hensigt at varetage arbejdernes interesse.

 

Bindesbøll havde rejst i Italien, hvor han havde set eksempler på gode landarbejderboliger, og i England var der blevet opført mønsterbyer for arbejdere.

Bindesbøll blev uddannet i den klassiscistiske periode, hvor man byggede stramme og enkle bygninger med proportioner og bygningsdetaljer hentet fra antikke udgravninger i Rom og Grækenland. Eksempler i København er Vor Frue Kirke og Domhuset på Nytorv. Bindesbøll rejste over hele Europa og så en ny måde at bygge huse, hvor man blandede flere forskellige stilarter med hinanden. Dette ser man i Thorvaldsens Museum, som er en blanding af egyptisk og romersk arkitektur.

 

Bliver der bygget nye huse, der hvor du bor? Bliver de bygget i ny eller gammel stil?

 

 

Frants Mathiesen