Kulturkanon i undervisningen
 

Opgave 6

MEDIEFAG - STX

B- niveau

- anvende filmsprogets terminologi i forbindelse med analyse af film

- anvende forskellige analysemetoder

- anlægge et historisk, kulturelt og samfundsmæssigt perspektiv på film

 

Karen

Et klassisk fortællemæssigt kneb til at tydeliggøre normer og regler i et samfund er at sende en fremmed ind. Ofte har man på film set hvordan et samfund får besøg af en ude fra. Om det så er en landsby eller en hel nation, og om den fremmede er fra et andet land eller en anden planet er i denne sammenhæng ligegyldigt. Den fremmede kommer med sin fremmedhed til at stå i kontrast til gruppens normer og regler og tydeliggør hermed også hvad forskellen består i.

 

I Idioterne er Karen den fremmede. Hun kommer ude fra og møder gruppen af idioter. Hun betragter undrende idioterne mens de ”spasser ud”. Langsomt tager hun ”spasseriet” til sig og forsøger at finde sin egen indre idiot. Da de andre til sidst trækker sig fra idiotprojektet, er hun den eneste der tør ”spasse” foran sin egen familie, hun er stadig ikke som dem.

 

  • Overvej hvilken funktion Karens karakter har i filmens fortælling. Giv et bud på hvilken social baggrund de enkelte karakterer har.
  • Giv eksempler på scener hvor Karen står uden for gruppen.
  • Se scenen hvor Karen taler til idioterne (sekvens 15, scene b) hvad er det hun vil?
  • Hvad betyder det for filmens fremstilling af gruppen, at det er Karen der, som den eneste, tror på idiotprojektet til sidst?

 

Se også materialet på kulturkanonens hjemmeside.