Kulturkanon i undervisningen
 

Håndværk og industri

Marie Gudme Leth var på mange måder en ener og ”idet hun forenede kunstner og håndværker i samme person, gjorde hun faktisk Art and Crafts bevægelsens idealer til sit eget”. (Paludan, p.6) Et af de store navne i ”The Arts and Crafts Movement” var William Morris, som satte håndværket i højsædet, men som i modsætning til den traditionelle opfattelse også designede til decideret maskinel produktion. Det var ikke industrialiseringen som sådan, han var imod, men det han kaldte maskinens kommercielle tyranni. (ed.Briggs, upagineret indstik af Graeme Shankland). Hans holdning til håndværket betød, at for at fremstille design inden for nye områder, måtte han lære det pågældende håndværk fra bunden, f.eks. oliemaleri, kalligrafi, broderi, indfarvning af stoffer, gobelinvævning og vævning af silke- og bomuldstekstiler. Først håndværker, dernæst kunstner. (ed.Briggs, upagineret indstik af Graeme Shankland)

 

Hvilke kvaliteter har produkter, der er fremstillet som håndværk, i sammenligning med industrielt fremstillede produkter? Håndgjorte produkter kan f.eks. medføre manglende præcision i mønstertilpasningen, for meget eller for lidt farve i trykket. Ofte medfører det håndgjorte tryk en lidt mere diffus kontur end et tilsvarende stykke industrielt fremstillet stof. Til gengæld er resultatet så meget desto mere charmerende og levende.

 

At der kan være stor forskel på selv industrielt fremstillede tekstiler ses af nedenstående 2 ens mønstre af William Morris. Det ene står skarpt trykt, næsten grænsende til det lidt grelle i farveholdningen, hvor det andet har en langt blidere farveholdning, der nærmer sig det håndtrykte stof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

William Morris: ”African Marigold”                        

Liberty of London, adapted from William Morris.

Kypefarver. (Foto: Hans Staunstrup Jeppesen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

William Morris: “African Marigold”

Industrielt fremstillet stof af ukendt oprindelse

(Foto: Hans Staunstrup Jeppesen)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se opgave 7.