Kulturkanon i undervisningen
 

Nils Malmros

Nils Malmros (NM) er født 05.10 1944 og opvokset i Århus med en mor, som var uddannet cand.mag., men koncentrerede sig om at passe familiens fem børn, og en far, som var overlæge på Kommunehospitalet og derfor var både åndeligt og fysisk fraværende i hjemmet. I mellemskolen og gymnasiet gik NM på den socialt prestigefyldte Århus Katedralskole, hvorefter han begyndte at læse medicin. I forbindelse med lægestudiet fik han mulighed for at tage velbetalte nattevagter, som var med til at finansiere flere af hans film. Medicinstudiet afsluttede NM først efter 22 år.

 

Inspireret af Francois Truffauts film Jules og Jim gik NM efter gymnasiet i gang med at lave filmen En mærkelig kærlighed (1968), som ud over at blive en anmelderfiasko blev en slags personlig filmskole for ham. I forbindelse med optagelsen af sin næste film Lars Ole 5.c opdagede han, at han huskede bedre end de fleste af sine klassekammerater Optagelserne begyndte i 1969 og trak ud i årevis. Filmen indbragte ham en Bodil.

 

I Drenge fra 1977 viderefører NM den metode, han udviklede i forbindelse med Lars Ole 5.c. Oplevelserne med det professionelle filmhold fra København var traumatiske og gav stof til Århus by Night (1989), mens Drenge blev en succes, som udløste endnu en Bodil til NM.

 

Kundskabens træ blev NMs folkelige gennembrud. I filmen rykker han sine skoleelever op i 2. mellem og følger dem i to år under pubertetens frembryden og kulmination.

 

Efter trilogien baseret på egne oplevelser fortsætter NM i filmene Skønheden og udyret (1983) og Kærlighedens smerte (1992) sin beskrivelse af unge i følelsesdilemmaer. I Århus by Night fra 1989, som beskriver en følsom, uerfaren provinsinstruktørs møde med et professionelt filmhold fra København, bliver rammen igen selvbiografisk. Selv om Barbara fra 1997 er en filmatisering af Jørgen-Frantz Jacobsens roman af samme navn fra 1939, rummer bogen et velkendt Malmros-tema: Han beskriver nemlig selv bogen som en "rigtig pubertetsroman". At kende sandheden (2002) er et mosaikportræt af instruktørens far og dennes rolle i den meget omtalte thorotrastsag.

 

Lige nu er NM i fuld gang med optagelserne til sin næste film, som har arbejdstitlen Kærestesorger og får première i 2008. Om dette filmprojekt siger pressemeddelelsen bl.a.:

 

"Kærestesorger følger en håndfuld unge igennem deres gymnasietid i starten af 1960'erne på Viborg Katedralskole. Omdrejningspunktet er Jonas og Agnete, der i begyndelsen af historien bliver kærester. (…) Filmen skildrer deres tre år i gymnasiet med alt, hvad det indebærer af venskab, forelskelse, jalousi og svigt. Filmen optages over tre år for at følge de unge skuespilleres faktiske fysiologiske udvikling."

 

Filmografi:

  • En mærkelig kærlighed (1968)

  • Lars Ole 5.c (1973)

  • Drenge (1977)

  • Kundskabens træ (1981)

  • Skønheden og udyret (1983)

  • Århus by Night (1989)

  • Kærlighedens smerte (1993)

  • Barbara (1997)

  • At kende sandheden (2002)

 

Kilder:

Conrad: DRENGE-drømme

Piil: Danske filminstruktører

Malmros: Foredrag i Filmhuset i Kbh. d. 22/5-06

Schepelern (red.): Filmleksikon

Se også materialet på kulturkanonens hjemmeside.